Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Brun hårfärg - Guide till den perfekta hårfärgen

Brun hårfärg - Guide till den perfekta hårfärgen

Av Camilla Svensson
Mörk choklad, karamell eller kastanjebrun? Om du funderar på att bli brunett, läs här och få alla tips och tricks till din bruna hårfärg.

En brun hårfärg passar till allt är väldigt elegant och klassisk! Om det är ljusbrunt hår, en kall brun hårfärg eller en varm chokladbrun hårfärg spelar ingen roll, faktum är att den bruna hårfärgen passar de flesta! En brun hårfärg är smickrande för både kalla och varmare hudtoner, så att du enkelt kan färga håret hemma. Det enda du behöver vara medveten om är att du väljer den bruna nyansen som bäst kompletterar din hudton – och det är faktiskt ganska lätt att ta reda på. Läs vidare och inspireras av andra vackra brunetter.

Hitta den bruna hårfärgen som passar dig

Det finns otroligt många olika nyanser av bruna hårfärger på marknaden! Vill du bli brunett är möjligheterna oändliga! Ljusbrunt hår, chokladbrun eller mörkbrunt hår, valet är ditt – och du kan enkelt byta hårfärg hemma.

Om du går för ett naturligt färgresultat så ska du välja en färgnyans som är max två toner mörkare eller två toner ljusare än din naturliga hårfärg. Samma sak gäller åt andra hållet, om det inte är viktigt för dig att färgen ska se naturlig ut så finns det inga gränser för vilken brun hårfärg du kan välja. Slita sig fri!

Komplettera din bruna hårfärg med din hudton

Oavsett om du letar efter en kall brun hårfärg, ett ljusbrunt hår eller en varm brun hårfärg kommer du garanterat att hitta den perfekta hårfärgen hos Luxplus. Men hur får man egentligen reda på vilken brun hårfärg man ska välja? Din underton spelar en viktig roll för att välja rätt hårfärg för dig.

Varm underton → Dina ådror har en grönaktig nyans

Om du har varma undertoner i huden kan du faktiskt jonglera mellan både varma och kalla bruna hårfärger. En sval brun hårfärg ger ett rent uttryck, men en varm brun hårfärg med röda pigment, orange eller undertoner av koppar, karamell eller honungsbrunt blir till en början mest smickrande. En varm brun hårfärg framhäver de gyllene och bronsfärgade undertonerna i din hud.

Kall underton → Dina blodkärl har en blå nyans

Om din underton är kall, kommer en brun hårfärg som auburn att ge ditt ansikte en fin, varm lyster. Vill du ha mörkbrunt hår kommer en espressobrun hårfärg att matcha din kalla hy underbart. Samma sak gäller svart hårfärg.

Bruna nyanser

Den bruna hårfärgen finns i många varianter, och passar de flesta hudtoner. De flesta använder termen "brunett" som en term för mörkbrunt hår. Men visste du att brunett faktiskt täcker en hel rad andra färger, från ljusbrunt hår till mediumbrunt hår och till och med över till svart hår? Du kanske inte tror det, men naturligt svart hår är faktiskt en djupbrun färg. Men det ser svart ut på grund av en kombination av textur och undertoner, men om du tittar på håret genom ett mikroskop kommer du att se att håret faktiskt är en mörkbrun hårfärg.

Nu när vi har konstaterat att brunett betyder mer än bara brunt hår, vad är skillnaden? Skillnaden är att det innebär obegränsade möjligheter om du vill bli brunett. Låt oss ta en titt på några av de olika bruna hårfärgerna:

Håll dig till din naturliga ljusbruna hårfärg

Den naturliga looken upprepas gång på gång – även i hårfärger. De flesta av oss är naturligt födda med den odefinierbara ljusbruna hårfärgen, som går under namnet klassisk råttbrunfräg. Många av oss började tidigt färga den "tråkiga råttfärgen" i en annan nyans, men idag är det precis den här IT-hårfärgen vi vill ha! Nu har du kanske redan färgat håret i en annan nyans, men som tur är kan vi hjälpa dig på vägen tillbaka till ditt naturliga hår....

Vill du ha ljusbrunt hår, antingen permanent eller bara tillfälligt, finns det många olika nyanser att välja mellan. Om du har en ljus hudton och vill gå en mörkare väg med ditt naturliga blonda hår kan du enkelt experimentera med en ljusbrun hårfärg.

Du kan alltid börja med ljusbruna lowlights om du inte vill hoppa in i en heltäckande brun färg. Om du har en oliv eller gyllene hudton, så passar alla ljusbruna hårfärger dig bra. Om du vill ha en sommarvibe, då kommer en ljusbrun hårfärg att ge dig det. Den ljusbruna hårfärgen får dig snabbt att se "blond ut". Prova en enfärgad eller experimentera med slingor - du kommer inte ångra det!

Bra förslag på ljusbruna hårfärger till hemmafärgning: Garnier Nutrisse Cream 6.0 Light Brown, Garnier Olia 6.3 Golden Light Brown.

Vackert kallt hår med askbrun hårfärg

En kall brun hårfärg är en brun hårfärg där du inte kan se några varma nyanser. Det finns inga gyllene, röda eller orange pigment här. Istället kommer den kallbruna hårfärgen att ha en stor askunderton, vilket gör att en kallbrun hårfärg även går under namnet askbrun. En kall brun hårfärg är otroligt populärt för den som vill ha en "ren" hårfärg utan "lek". Den rena askbruna hårfärgen är ett självklart val för den som vill ha kalla toner i håret.

Bra förslag på askbrun hårfärg till hemmafärgning: L'Oréal Excellence Creme Hårfärg 7.11, Ultra Ash Blonde, L'Oréal Preference 7.1 Island, L'Oréal Excellence Creme hair color 5.11 Ultra Ash light brown, L'Oréal Excellence Creme Hair 4.11 Ultra Ash Brown .


Expensive brunette

Det var inte många månader sedan som både kändisar och influencers stod i kö för att färga sitt hår en kopparröd hårfärg som Kendall Jenner. Men nyligen har en annan hårfärg tagit över topplaceringen som den hetaste - och även namnet är hett: Varm chokladbrun hårfärg...

Kanske har du redan sett den bruna hårfärgen på Hailey Bieber, som också ligger bakom trender som glazed donut nails. En varm brun hårfärg är både rik och atmosfärisk. Den varma chokladbruna färgen är smickrande på alla och passar både kalla och varmare hudtoner, så du kan tryggt sitta i frisörstolen.

Bra expensive brunette färg till hemmafärgning: Garnier Nutrisse Cream 3 Dark brown, Garnier Olia 5,0 Brown, L'Oréal Preference 4,0 Tahiti Deep Brown.

Rödbrun hårfärg / Mörk kastanj

Om du är ett fan av den dyra brunettfärgen, men vill ha mer "lek" i håret, så kan du alltid leta efter en brun hårfärg med röda pigment som har reflexer av kastanj, gyllene karamell eller kopparrött.

Om du gillar de varma och gyllene nyanserna i ditt bruna hår, då ska du välja en brun hårfärg med röda pigment. Den kastanjebruna hårfärgen är särskilt smickrande för dig med gyllene och olivfärgad hud, eftersom den kastanjebruna hårfärgen framhäver de gyllene och bronsfärgade undertonerna i din hud.

Om du har en väldigt mörk hudton så ska du vara försiktig med för ljusa färger i håret. Det kan snabbt se onaturligt ut och bleka bort din hudton. En varm brun hårfärg med röda pigment kommer snabbt att få din bruna hårfärg att se ljusare ut. En kastanjebrun hårfärg, varm brun hårfärg och kastanjefärgade nyanser får dig att se exklusiv och snygg ut. Du kanske har sett den varma bruna hårfärgen med röda pigment på kändisar som Jennifer Lopez och Jessica Alba, som verkligen får oss att drömma om brunt hår.

Bra förslag på kastanjebrun hårfärg för hemmafärgning: Garnier Color Sensation 5,35 Cinnamon Brown, L'Oréal Preference M2 5,25 Antigua, L'Oréal Excellence Creme Hair Color 5,3 Golden Light Brown.

Röd nyans i brunt hår - vad gör du?

Om du upptäcker att din bruna hårfärg får en röd eller orange nyans, ska du använda en blå färg, som neutraliserar pigmenten. Välj en brun hårfärg där tonhöjden och reflexerna neutraliserar de röda och orangea tonerna. Kommer du ihåg grundfärgerna för brunt hår?

1=Svart

2 = Svart brun

3= Mörkbrun

4=Brun

5=Ljusbrun

.... Och reflexerna?

1=aska (blå)

2=Iriserande (violett)

3=Gyllene (gul)

4=koppar (orange)

5=Mahogny (röd-violett)

6=röd (röd)

7=Grön/Blå

Om du vill undvika orange och röda nyanser i håret, satsa på en hemmafärg som t.ex kallas 5.11 eller 7.11. Den första siffran är basfärgen (hårfärgen), den andra siffran är den primära och dominerande reflexen och den sista siffran är den sekundära reflexen i håret. Läs mer om färgkoderna i artikeln här:

Hem färgguide! Hur man läser färgkoderna

Blått schampo för brunt hår

Om skadan redan har inträffat och du märker att ditt bruna hår får en röd eller orange underton, kan du använda ett blått schampo som hjälper till att neutralisera dessa oönskade toner i ditt hår. Redken Color Extend Brownlights är ett bra förslag på ett blått schampo för brunt hår.

Svartbrun hårfärg

Den svartbruna hårfärgen är verkligen härlig. Den djupa mockafärgen får dig inte bara att se exklusiv ut, den får även dina lockar att se friska och välvårdade ut. Den djupt svartbruna hårfärgen är en klassiker, som aldrig går ur stil.

Bra förslag på svartbrun hårfärg för hemmafärgning: L'Oréal Preference 3.12 St. Honoré, Excellence Creme Hair Color 3 Natural Darkest Brown.

Färga från blont hår till brunt hår

Att gå från blont hår till mörkt hår är faktiskt väldigt enkelt. Du kan göra detta i en eller flera omgångar, beroende på hur friskt ditt hår är. Har du skadat eller väldigt torrt hår är det en bra idé att dela upp processen lite, så att håret hinner återhämta sig mellan färgningarna. Men om du vill gå från mörkt hår till ljust hår är det en längre process som kan ta år. Det måste du vara medveten om om du vill färga ditt ljusa hår mörkt.

Färga från svart hår till brunt hår

Du kan enkelt färga ditt svarta hår brunt. Det finns två sätt att gå från mörkt till ljust. Du kan antingen färga allt hår ljusare och lägga till några slingor, eller så kan du ta den långa vägen, där du gradvis slingar håret. Väljer du den sista metoden kan det ta längre tid innan du får det resultat du önskar, men du skadar också ditt hår mindre.

__________________________________________________

FAQ

Vilken brun hårfärg ska jag välja?

Som utgångspunkt kan du välja vilken brun hårfärg som helst, men det kommer alltid att vara en brun hårfärg med varma eller kalla reflexer som kompletterar din hudton.

Vilken hårfärg passar mig bäst?

Har du en kall underton passar du generellt bäst i kalla färger. Har du en varm underton passar du generellt bäst i varma färger. Om din underton är neutral kan du ha nästan vilken hårfärg som helst.

Hur färgar man svart hår brunt?

Att gå från svart hår till brunt hår kan vara en ganska stor process. Antingen kan du börja med att färga håret ljusare genom att lägga till slingor i hela håret. Annars kan du ta den längre vägen, där du gradvis slingar håret ljusare. 

Varför blir mitt hår rött när jag färgar det brunt?

Om du upplever att din bruna hårfärg blir röd beror det på att du färgar håret utan färgpigment, och därför saknar röda pigment. Det bästa sättet att undvika det är att välja en brun hårfärg med en varm reflex eller... att färga håret en röd nyans innan du färgar det mörkt.

Välkommen till Luxplus

Luxplus är en medlemsklubb där du kan uppnå stora besparingar på alla våra produkter. Du kan välja att handla till våra normalpriser eller skpa ett medlemskap och få stora medlemserbjduanden. Första månaden är gratis, därefter kostar det 89 kr / mån. Du kan avsluta när du vill.Läs mer

Våra medlemspriser ÄR mycket lägre än våra normalpriser. Vi köper nämligen in ett stort urval av produkter med äkthetsgaranti direkt från de största leverantörerna – så våra medlemmar kan få dem billigt.

Utöver besparingarna på produkterna, får du som medlem också gratis frakt på ALLA beställningar.

Första månaden är gratis, därefter kostar det 89,-/mån. Och du kan avsluta ditt medlemskap när som helst fram till slutet av en medlemsperiod. Läs mer