Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Blond hårfärg – guide till den perfekta hårfärgen

Blond hårfärg – guide till den perfekta hårfärgen

Av Camilla Svensson
Redo för en förändring? Eller bara en uppfräschning av din blonda hårfärg? Hitta den exakta blonda hårfärgen som passar dig här!

En av de mest populära hårfärgerna är fortfarande den vackra blonda hårfärgen. Och drömmer du om att gå in i sommaren med ljust hår så presenterar vi här ett antal vackra, blonda hårfärger, samt tips och tricks du bör vara medveten om innan du går ien på färgningen. 

Hur man väljer den rätta blonda hårfärg

Oavsett om din underton är varm eller kall kan du enkelt ha en blond hårfärg. Det enda du ska vara medveten om är att välja rätta nyans av blond som passar bäst till din hy.

Varm underton → Dina ådror är grönaktiga

Har du en varm underton ska du satsa på de varma nyanserna. En gyllene blond, beige, karamell eller honungsfärg kommer att passa dig och din varma underton perfekt.

Kall underton → Dina ådror är blåaktiga

Om din hy har en kall underton blir den coola blonda hårfärgen perfekt! En askblond hårfärg, krämiga och vita nyanser kommer att se bra ut med din svala underton.

De 4 hetaste nyanserna för dina blonda hårfärg

En blond hårfärg kan ha oändligt många nyanser. Det finns därför obegränsade möjligheter att få en blond hårfärg. Som sagt, det finns några favoriter som vi alltid kommer tillbaka till. Många föredrar mer tydliga toner som en askblond hårfärg, platinablond hårfärg, champagne eller en guldblond hårfärg. Läs vidare för att ta en titt på några av de olika blonda nyanserna:

Mörkblond hårfärg - dirty blonde

Välkommen till den hetaste nya blonda hårfärgen! Färgen mörkblond – även kallad Dirty Blonde, eller även känd som det inte så smickrande "råttfärgen", som kan likna ljusbrunt hår. Vi höll oss länge borta från den mörkblonda färgen, men nu syns den igen på catwalken och på kändisar från hela världen som t.ex. Kaia Gerber och Josephine Skiver.

Den här nyansen är en lite mörkare variant av den genomsnittliga blonda färgen och passar speciellt bra de som vill ha en mer naturlig look. Den mörkblonda hårfärgen är en blandning av blont och brunt. Därför kan det vara svårt att skilja på mörkblond färg och ljusbrun. Den mörkblonda färgen finns i ett brett spektrum av färger, allt från honung till sand och mörk ask. Det ger en naturlig och vacker ton, som är otroligt mångsidig och passar många olika hudtoner.

En mörkblond färg är ett utmärkt val om du bara vill ljusa upp håret lite för en liten förändring, men inte vill bli helt blond. Dessutom är en mörkblond färg lätt att underhålla, eftersom man inte behöver färga utväxten så ofta, då färgerna är mer diskreta.

Bra förslag på mörkblond hårfärg för hemmafärgning: L'Oréal Excellence Universal Nudes 6U Universal Dark Blonde, L'Oréal Excellence Creme Hårfärg 7 Darkest Blonde, Garnier Nutrisse Cream 7.13 Nude Dark Blonde, Garnier Nutrisse Cream 7 Blonde.

Ljusblond hårfärg

Om man ser tillbaka på de senaste årens hårtrender är det ofta en färg som gör comeback: En naturlig ljusblond hårfärg.

Åh, de naturliga blonda håret är älskat av många, och det är nog därför många av oss också gör det eviga projektet: att underhålla och färga blont hår. Men som ni vet kan all den där färgningen och blekningen vara otroligt skadlig för håret. Om du någon gång har blekt håret själv vet du säkert också att ditt hår kräver extra återfuktande vård efteråt.

Det bästa rådet är därför att slinga håret istället för att bleka hela håret. Oavsett om du har mörkare hår, som du skulle vilja ljusa upp lite, eller ljust hår som du skulle vilja skapa mer spel i, kan du använda slingor eller highlights för att gradvis ljusa upp håret, så att det får en naturlig look.

Bra förslag på ljusblond hårfärg till hemmafärg: Garnier Nutrisse Cream 9 Very Light Blond, Garnier Color Sensation 9,13 Crystallines Beige Light Blond, L'Oréal Excellence Creme Hårfärg 9 Very Light Blond, Garnier Olia 10,0 Very Light Blond.

Gyllene blond hårfärg

Om du vill gå för de vackra blonda håret, som toppmodellen Romee Strijd, Rita Ora och Rosie Huntington-Whiteley, så ska håret vara guldblond! En guldblond hårfärg ger håret glans och ansiktet mycket lyster. Det som är bra med en guldblond hårfärg, eller honungsblond hårfärg, som den också kallas, är att du faktiskt bara kan ljusa upp håret med gyllene nyanser, t.ex. på topparna runt ansiktet, så det ser ut som att solen naturligt har blekt ditt hår. 

Bra förslag på guldblond hårfärg för hemmafärgning: Garnier Olia 8.31 Golden Ashy Blonde, L'Oréal Excellence Creme Hårfärg 8.0 Natural Light Blonde, L'Oréal Excellence Creme Hair Color 8.1 Light Ash Blond.

Kallt hår med en askblond hårfärg

Drömmer du om en kall blond hårfärg utan gul nyanser? Då ska du färga ditt hår askblont. En askblond hårfärg är en ljus eller mörkblond hårfärg med en gråbrun askfärg.

Om du har brunt hår eller till och med mörkare hår kommer det att vara nödvändigt att slinga eller bleka håret för att få en askblond hårfärg. I vissa fall kan det därför krävas flera omgångar av hårfärg, och det är därför viktigt att vara väldigt noggrann med att vårda håret med rätt hårvård och ordentligt om håret behöver färgas flera gånger. För de flesta är det en stor utmaning att behålla en kall blond hårfärg. Hemligheten med att ta bort den gula nyansen från blont hår är att ta bort färgen genom att "attackera" med en komplementfärg. Du kanske kommer ihåg artikeln Hur man läser färgkoderna, annars kan vi kort sammanfatta den här:

Kompletterande färger

Gul = Violett

Röd = Grön

Blå = orange

... Så om det är en kall blond hårfärg du vill ha ska du välja en blond hårfärg med violetta toner i.

Ett bra förslag på askblond hårfärg för hemmafärgning: L'Oréal Excellence Creme Hårfärg 8.1 Light Ash Blond, Wella Professionals Color Touch 9/01 Cool Ash.

Platinablond hårfärg - Targaryen blond

Många av oss har alltid haft en hemlig girl crush på Marilyn Monroes vackra blonda lockar. Och lusten till den platina blonda färgen minskade inte när Game Of Thrones och sedan House Of Dragons kom över tv-rutan. Det finns så många vackra platinablonda kvinnor där ute som får oss att avundas av den härliga färgen.

Om du redan har ljust hår men har lust att gå hela vägen med platinablond hårfärg! Stora stjärnor som Kim Kardashian och Megan Fox har redan anammat trenden.

En platinablond hårfärg är en tidlös klassiker. Det är en av de mest sensationella och edgy hårfärgerna, eftersom den alltid väcker uppmärksamhet och ger din frisyr ett helt nytt utseende. En platinablond hårfärg består av iskalla nyanser. Men du måste vara medveten om att en platinablond hårfärg kräver både tid och pengar – det är inte bara en engångsfix, för att behålla färgen är rätt vård extremt viktigt. En platinablond hårfärg kräver hårtvättar varje vecka med lila schampo eller silvershampo så att de "gula" tonerna i håret hålls nere, men i gengäld kommer en platinablond hårfärg att lyfta hela din look.

Bra förslag på platinablond hårfärg för hemmafärgning: L'Oréal Preference Bleach 9L Ultra Platinum, L'Oréal Preference 11.11 Ultra Light.

Var försiktig när du bleker håret

Först och främst är det oerhört viktigt att påpeka att man verkligen måste vara försiktig med att bleka håret. Blekning är en kemisk process som gör håret ljusare genom att ta bort pigmentet från hårstråna. Utan pigment blir håret grått, silvrigt eller vitt. Ju längre du lämnar ett blekmedel i håret, desto mer pigment kommer du att lösa upp. Om du har kolsvart hår kan platinablont vara ett lite orealistiskt resultat. Här bör du rådgöra med din frisör.

Om ditt hår redan har blekts flera gånger och redan är slitet är det inte en bra idé att bleka håret igen. Du kan riskera att skada ditt hår ännu mer. För att förklara det på bästa sätt: Ditt hår består av ca. 12 "lager", och för varje gång du färgar håret tar du bort mellan 1-2 "lager". Om du bleker hela håret så tar du faktiskt bort 3 "lager".

Beroende på din naturliga hårfärg kan gula eller orange nyanser uppstå – om blekningen lyckas! Här kan en tonande färg eller lila schampo användas för att mjuka upp de oönskade tonerna i håret. Att bleka håret kommer alltid att skada håret till viss del, men det behöver därför inte sluta i ren katastrof. Du måste bara vara extremt försiktig. 

Här är 5 användbara tips för blekning hemma:

1. Förbered håret för behandlingen

Om du redan har slitet och väldigt skadat hår bör du undvika att starka kemikalier på håret. Behandla ditt hår med naturliga oljor och hårvård. När håret ser friskt och fräscht ut igen kan du börja bleka det.

2. Behandla ditt hår med rätt hårvård

Det mest grundläggande du kan göra för att hålla ditt hår friskt och starkt är att välja ett schampo och balsam speciellt för skadat eller torrt hår – även om ditt hår inte är det. 

3. Leave-in är din bästa vän

Fuktfesten ska fortsätta för ditt hår, även efter att du gått ut ur duschen. Här är leave-in-produkter dina bästa vänner!

4. Minska användningen av värme på håret

Om ditt hår har blekts är det mer torrt och slitet än vanligt, vilket gör det mer mottagligt för skador från dina stylingverktyg. Om du kan kommer ditt hår att dra nytta av en paus, helt utan värmen från dina stylingverktyg.

5. Ta vitaminer som stärker håret inifrån

Hår som är friskt och starkt från början tål blekning ännu bättre. Ett bra sätt att förebygga friskt och starkt hår är hårvitaminer, som innehåller en bra mängd biotin och underhåller håret inifrån.

Underhållning och vård av ljust hår

Det är viktigt att du vårdar och underhåller ditt hår efter att du har färgat det. Speciellt ljust hår behöver mer vård än andra hårfärger. Lyckligtvis kräver blont hår inte mer än bara de rika hårvårdsprodukterna!

Använd en bra hårkur

En bra hårkur som tillför fukt och näring är det bästa du kan göra för ditt hår. När ditt hår är färgat behöver det en ordentlig dos fukt, eftersom blekning kan orsaka mycket skada på både hårbotten och håret.

Så undviker du gula nyanser

Gult, rött, orange och grönt – ja, det ljusa håret kan få alla möjliga nyanser i håret om man inte är försiktig. Oavsett om du har turen att ha en naturlig blond hårfärg, eller har uppnått den blonda hårfärgen via kemisk färgning, riskerar du att få en lätt gulaktig nyans i håret. Gula nyanser är helt normalt i blont hår, och det uppstår eftersom ljust hår domineras av gula pigment. Lyckligtvis finns det en ganska enkel kur mot detta:

Använd Silverschampo och balsam mot gult hår

Silverschampo innehåller många violetta pigment som åker in och neutraliserar de gula tonerna i håret när du tvättar det. Använd ett lila silverschampo och balsam efter behov, eller en gång i veckan för att hålla missfärgning i schack. Gult och lila är komplementfärger. Det betyder att lila pigment kommer att neutralisera gult pigment och ge dig en klarare, blond nyans. Silverschampon är ett måste i din hårvårdsrutin om du vill ha askblont hår. Därför borde du alltid ha dessa pålitliga produkter till hands för att hjälpa dig att behålla de svala tonerna i ditt hår.

Välj en hårfärg med kalla nyanser

Om du har blekt ditt hår så känner du säkert till de utmaningar som kommer med hårfärg. Lyckligtvis finns det hjälp för de ljusa lockarna, och det betyder inte nödvändigtvis att du måste använda permanent hårfärgning. Du kan egentligen inte ta bort de varma tonerna i ditt hår, men du kan ta bort dem genom att lägga till komplementfärgen till ditt hår. Komplementfärger gör att färgen är motsatt när man tittar på färghjulet. En gul nyans i håret kan tas bort med lila, och en orange ton kan tas bort med blått. Välj en hårfärg med lila eller blå undertoner. → Tillbaka till färgkartan!

Grön nyans i ljust hår

En grön nyans i håret tenderar att uppstå i blekt hår, som en konsekvens av att bada i klorerat vatten. Klor och solljus i kombination är en stark färgcocktail, som snabbt gör håret gult. Faktum är att det inte är klor i sig som gör håret grönt – det är "metallerna" som finns i de flesta pooler som binder till hårstråna.

Lösningen här är att tvätta bort metallerna ur håret, och som tur är finns det flera schampon som är specialiserade på detta. När metallerna är ute kommer du att ha din normala blonda nyans igen.

__________________________________________________

FAQ

Vilken blond hårfärg är bäst?

Ljusa hårfärger fungerar bäst på mörkblont till ljusblont hår. Att hitta den bästa blonda hårfärgen handlar mycket om dina preferenser. Ska det vara permanent eller bara tillfälligt?

Hur färgar man håret blont?

Att få den blonda hårfärgen du vill ha beror mycket på din utgångspunkt. Om du siktar in dig på en viss blond hårfärg kan det vara bra att bleka håret först och sedan använda en blond tonande färg i den nyans du vill ha. En bra lösning är också att gradvis lägga till fler ljusa slingor i håret. Det tar tid, men det är den bästa lösningen för ditt hår.

Varför blir blont hår gult?

Gul nyans i blont hår uppstår ofta för att blekmedlet har tvättats ut för tidigt eller för att ditt hår har varit "för mörkt". När du bleker håret kan du "bara" ljusa upp håret upp till 7 toner.

Gå från mörkt hår till ljust hår

Alla hårfärger och hårtyper ska behandlas olika, och mycket drastiska förändringar av din hårfärg ska göras under en lång tid. Att gå från mörkt hår till ljust hår med en enda blekningsomgång är inte möjligt. Den bästa lösningen skulle förmodligen vara att gradvis lägga till ljusa slingor i håret.

Tål alla hårtyper att blekas?

De flesta hårtyper tål att blekas, men har du väldigt känsligt hår eller hårbotten kan du riskera att din hårbotten blir irriterad. Om ditt hår är väldigt skadat och inte får tillräckligt med vård och näring är det heller ingen bra idé att bleka håret.


Välkommen till Luxplus

Luxplus är en medlemsklubb där du kan uppnå stora besparingar på alla våra produkter. Du kan välja att handla till våra normalpriser eller skpa ett medlemskap och få stora medlemserbjduanden. Första månaden är gratis, därefter kostar det 89 kr / mån. Du kan avsluta när du vill.Läs mer

Våra medlemspriser ÄR mycket lägre än våra normalpriser. Vi köper nämligen in ett stort urval av produkter med äkthetsgaranti direkt från de största leverantörerna – så våra medlemmar kan få dem billigt.

Utöver besparingarna på produkterna, får du som medlem också gratis frakt på ALLA beställningar.

Första månaden är gratis, därefter kostar det 89,-/mån. Och du kan avsluta ditt medlemskap när som helst fram till slutet av en medlemsperiod. Läs mer