Endast för medlemmar:
 • Spara genom allt
 • Alltid billig frakt
 • Extra besparingar med BonusCash
Endast för medlemmar:
Spara genom allt
Alltid billig frakt
Extra besparingar med BonusCash
Allt du behöver veta om C-vitamin

Allt du behöver veta om C-vitamin

Av Merna Al Murady | Farmakolog
C-vitamin är en av de superstjärniga hudvårdsingredienserna som bidrar till ett vackert och hälsosamt lyster. Lär dig mer om denna vitamin.

Vitamin C är en av de mest populära och väldokumenterade ingredienserna i hudvård, tillsammans med retinol och niacinamid. Du har förmodligen redan stött på C-vitamin, antingen som kosttillskott eller i hudvårdsprodukter. Men har du någonsin tänkt på vad C-vitamin gör för din kropp och vad det gör för din hud om du använder det i din hudvård? Läs vidare för att få veta mer om C-vitamin.

Fördelar

 • Minskar uppkomsten av hyperpigmentering och åldersfläckar
 • Ökar kollagenproduktionen
 • Skyddar huden mot skador orsakade av fria radikaler
 • Förbättrar hudens textur
 • Minskar inflammation
 • Minimerar fina linjer och rynkor
 • Stärker huden
 • Lättar upp åldersfläckar
 • Återfuktar och skyddar huden
 • Vad är C-vitamin?

  C-vitamin, även känt som vitamin C, är en vattenlöslig vitamin som är viktigt för människors hälsa. Det är en kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler, vilket kan förebygga kroniska sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och diabetes.

  C-vitamin spelar också en avgörande roll i produktionen av kollagen, ett protein som är viktigt för frisk hud, ben och bindväv. Dessutom stödjer C-vitamin immunförsvaret och hjälper kroppen att ta upp järn från växtbaserade livsmedel. Även om kroppen inte kan producera C-vitamin på egen hand kan det fås från en mängd olika kosttillskott och livsmedel som citrusfrukter, bär, kiwi, broccoli, tomater och paprika.

  På grund av dess många fördelar har C-vitamin fått ett brett erkännande inom skönhetsindustrin, och C-vitamin-serum och C-vitamin-krämer är produkter som de flesta människor införlivar i sin hudvårdsrepertoar.

  Typer av C-vitamin

  Om du letar efter C-vitamin i ingrediensförteckningen i din ansiktskräm letar du förgäves. Om du däremot letar efter L-Ascorbinsyra eller Accorbylpalmitat hittar du ditt C-vitamin. För att vara rättvis så finns C-vitamin i många former och kan förekomma på ingrediensförteckningen på många olika sätt. Nedan kan du läsa mer om några av de typer av C-vitamin som finns tillgängliga.

  Askorbinsyra: Bland alla former av C-vitamin finns askorbinsyra - även känd som L-askorbinsyra - på ingrediensförteckningen. Denna ingrediens är den mest utforskade när det gäller dess positiva effekter på huden. Därför hittar du den oftast i välformulerade hudvårdsprodukter. Askorbinsyra i höga koncentrationer (15 % eller högre) är perfekt för att behandla de mest ihållande hudproblemen. Förutom askorbinsyra är natriumaskorbinsyrafosfat, askorbinpalmitat, retinylaskorbat, tetrahexyldecylaskorbat och magnesiumaskorbinsyrafosfat de mest stabila och effektiva formerna för huden.

  Hur fungerar C-vitamin?

  Det låter nästan för bra för att vara sant, men C-vitamin är verkligen en multitasker som du vill ha i din hudvårdsrepertoar. Den kraftfulla antioxidanten kan erbjuda många fördelar för huden när den används i krämer, oljor eller serum. 

  C-vitamin kan minska uppkomsten av hyperpigmentering och åldersfläckar, vilket resulterar i en ljusare och jämnare hy. Vitamin C neutraliserar fria radikaler och skyddar huden från skador. Dessutom kan C-vitamin hjälpa till att exfoliera huden, vilket gör den slätare och mjukare. Vitamin C har också antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lugna irriterad eller inflammerad hud. Sist men inte minst ökar C-vitamin cellförnyelsen och stimulerar kollagenproduktionen, vilket kan bidra till att minska uppkomsten av linjer och rynkor.

  C-vitamin i kosttillskott

  För att påskynda dina behandlingar av solskador, djupa linjer och ojämnheter med mera kan du utnyttja C-vitaminets kraftfulla effekter i form av C-vitamintillskott. Som kosttillskott bidrar C-vitamin till immunsystemets normala funktion och är även viktigt för sårläkning. Dessutom bidrar C-vitamin till att minska trötthet och utmattning och ökar kroppens förmåga att ta upp järn. Därför är det vettigt att införliva C-vitamin i dina kosttillskott. Du kan hitta olika kosttillskott med C-vitamin i urvalet här.

  Hur mycket C-vitamin bör du ta?

  Frågan om hur mycket C-vitamin du bör ta per dag är generellt sett mycket utbredd, och den danska veterinär- och livsmedelsmyndigheten ger inte ut några allmänna rekommendationer för intag av vitaminer och mineraler.

  Brist på C-vitamin visar sig i form av

 • Trötthet
 • utmattning
 • Blödningar i huden
 • Dålig sårläkning
 • Lämplig för...

  • Anti-ageing
  • Pigmentförändringar

  Användning

  För att få ut mesta möjliga nytta av C-vitamin för huden, applicera supervitaminet på ren, torr hud. Använd ditt C-vitaminserum eller din C-vitaminkräm morgon och kväll. Applicera din C-vitamin produkt som ett baslager innan du applicerar andra hudvårdsprodukter. Var medveten om att C-vitamin gör din hud känslig för solen. Det kan därför vara en fördel att använda C-vitamin på kvällen så att det kan verka på natten utan att din hud störs av solen.

  C-vitamin är en multitasker och en riktig lagspelare. Det är bra i sig självt, men i kombination med andra bra ingredienser är C-vitamin lysande! Få ditt C-vitaminserum eller din C-vitaminkräm att fungera ännu bättre genom att kombinera det med andra kraftfulla antioxidanter i din hudvårdsrutin, till exempel E-vitamin. E-vitamin. C-vitamin för huden fungerar effektivare när det kombineras med andra antioxidanter eftersom de tillsammans skyddar huden från den yttre miljön och håller huden frisk och ljus. Så ja, ingen bra hudvård utan C-vitamin!

  Hur lång tid tar det att se resultat?

  3 veckor.

  Bra att veta

  Även om C-vitamin är en av de riktigt effektiva ingredienserna är C-vitamin tyvärr också väldigt bräckligt och dess effekt kommer gradvis att minska så fort det utsätts för luft, värme och solljus. Detta beror på att produktens kemiska sammansättning kommer att börja förändras, och tyvärr kan du inte räkna med att C-vitamin-krämen, -oljan eller C-vitamin-serumet kommer att ha samma effekt som när du använder det första gången. Lyckligtvis kan den mörka och kalla miljön i kylskåpet hjälpa till att bevara effekten av dina produkter.

  Användning av C-vitamin i hudvård

  C-vitamin i hudvård är säkert för alla hudtyper. Det rekommenderas dock att börja med en produkt med en låg koncentration av C-vitamin för att se hur din hud reagerar. Om du har känslig hud bör du börja med en C-vitaminkräm med låg koncentration eller ett C-vitamin serum för ansiktet. Detta kommer att minimera irritation när din hud anpassar sig. Du kan sedan gradvis arbeta dig upp till högre koncentrationer och njuta av de fantastiska fördelarna med C-vitamin för huden.

  C-vitamin-kräm

  Oavsett ålder och kön bör C-vitamin ingå i din hudvårdsrutin. Det är trots allt, som tidigare nämnts, en helt oumbärlig ingrediens i hudvård. C-vitaminkrämer är den produkt som håller hudens barriärfunktion igång under hela dagen. Om du tycker att din hud ser tråkig och grå ut kan C-vitamin verkligen vara en räddare i nöden. Glow - det är precis vad din hud får när du använder C-vitamin i din hudvårdsrutin. Och faktiskt kan C-vitamin göra mycket mer än att bara ge din hud en glöd. C-vitamin i hudvård bidrar till en jämnare hudton. Du hittar också anti-ageing produkter med C-vitamin, till exempel ansiktskrämer med C-vitamin och serum med C-vitamin.

  C-vitamin serum

  Serum är mycket bra för att återfukta och lösa problem på ett mycket målinriktat sätt i huden. Ofta har serum också en högre koncentration av "aktiva" ingredienser än krämer, men detta varierar från märke till märke. Vitamin C-serum är särskilt bra för dem som har börjat få synliga rynkor och linjer. Med C-vitamin serum får du friskare och fräschare hud med mer lyster och färg. Vitamin C-serum verkar på både synliga och osynliga hudskador - som linjer, blemmor och djupa solskador.

  Välkommen till Luxplus