makeuppensel, billig makeupborste, billig sminkborste, billig sminkpensel,

Använd rätt makeuppensel

Av Lonni Sandbjerg
Vad är egentligen bäst när det gäller sminkborstar? Äkta hår? Syntetiskt hår? Vilken slags pensel ska jag välja? Få svaret här!

Är det verkligen så viktigt vilken makeuppensel eller makeupborste jag använder? Det korta svaret är JA, ohyggligt viktigt om du gärna vill ha en enkel applicering och ett professionellt resultat.


När du lägger makeup är det detsamma som att skapa ett konstverk. Du lägger på makeup dagligen eftersom du gärna vill framhäva det du uppskattar mest med dig själv, och du lägger makeup till fester i kraftigare färger för att det ska kunna ses i dunklet eller mörkret, och för att en fest utan färger bara är tråkigt ;)
Har du t. ex. någonsin stått framför spegeln och lagt en bra grund med foundation och concealer, bara för att få det förstört av din ögonskugga som smular och glittrar ner på kinderna? Denna “otur” kan vara en kombination av flera faktorer: 


  • Det kan vara din ögonskugga som helt enkelt är för gammal och därför har blivit för torr att arbeta med. 

  • En för dåligt sammanpressad ögonskugga. 

  • Du har glömt din primer.

eller med största sannolikhet:

  • Du använder fel slags pensel!!


Generella tumregler kring valet av makeupborste

Äkta hår till skuggor, puder och rouge. Kort sagt all makeup som är “torr”. Penslar med äkta hår är typiskt gjorda av gethår, hår från ponny eller grävling.
Syntetiska penslar används till all makeup som är “våt”. Det vill säga flytande concealer, primer, flytande foundation, läppstift, krämskuggor, creme blush osv. Syntetiska penslar är ofta gjorda av nylon. 


Huvudorsaken till denna uppdelning är bl. a. att syntetiska penslar inte absorberar all den fukt som är i din makeup. Syntetiska penslar kan inte binda torra ögonskuggor och skuggan kommer därför att smula. 


Penslar av äkta hår däremot suger åt sig den torra skuggan och får skuggan att fastna. När du använder en pensel av äkta hår till torra ögonskuggor binder håret på penseln pigmentet i dina skuggor, och hjälper dig med att lägga skuggan utan att den smular. Du får alltså en ögonskugga som stannar kvar på ögonlocket som den ska. Du ska självklart aldrig bara trycka ner eller köra runt din pensel i skuggan. Less is more. Alltid.
Använder du däremot en pensel av äkta hår till våt eller fuktig makeup, kommer stråna suga upp allt pigment och förstöra de äkta håren. Du förstör därmed penseln och använder också långt mycket mer av din produkt än nödvändigt. 


Kom ihåg

Äkta = torrt
Fake = vått

Välkommen till Luxplus